вівторок, 11 жовтня 2011 р.



последних лет

От странной антиматерии к экспериментам, которые смогли связать свет в узел – физики выявляют некоторые интереснейшие аспекты окружающего нас мира.

 1. Кварк - глюонный суп

Одно удивительное событие произошло в ионном коллайдере в этом году. В феврале 2011 года ученые объявили, что они создали кварк – глюонный суп, в котором протоны и нейтроны распались на составляющие их блоки – кварки и глюоны.

Потребовалось очень мощное столкновение атомов золота в ускорителе для достижения необходимой температуры (4000 триллионов градусов по Цельсию). Это условия, которые в 250000 превышают температуру в самом центре Солнца, подобная ситуация также наблюдалась сразу после рождения Вселенной. Эта самая высокая температура, которую когда-либо удавалось воссоздать на Земле. 

субота, 1 жовтня 2011 р.

Астрономія, ії значення та витоки


З усіх картин природи, що розгортаються перед нашими очима, найвеличніша - картина зоряного неба. Ми можемо облетіти чи об'їхати всю земну кулю, наш світ, в якому ми живемо. Зоряне ж небо - це нескінченний простір, заповнений іншими світами. Що це за світи, як вони рухаються? Як далеко вони від нас? Як виникли небесні Світила? Як влаштовані зірки? Що було з ними в минулому і що станеться з ними у майбутньому? Всі ці питання вивчає астрономія - наука про Всесвіт. Коли ж і як зародилася наука про Всесвіт?


 

вівторок, 27 вересня 2011 р.

Що ж таке фізика і що вона вивчає?


Багато школярів помилково вважають, що фізика - це проста сукупність чи набір дослідних фактів, і недостатньо уявляють, що покладено в її основу як висновок з дослідних фактів, а що визначено шляхом індукції чи дедукції, теоретично. Та й переважна більшість сучасних шкільних підручників цікаві лише для людей з вищою освітою через наукову перевантаженість їх змісту.
Слово "фізика" в перекладі з грецької мови означає природа. У давні часи фізика була єдиною наукою про природу. Тепер навколишній світ вивчають такі природничі науки, як фізика, хімія, астрономія, геологія, біологія.

Фізика - це наука, що вивчає властивості й структуру речовини і полів, їх взаємодію та властиві їм форми руху: механічну, теплову, електромагнітну, внутріатомну і внутріядерну. У фізиці відомі гравітаційне, електромагнітне і ядерне фізичні поля. Речовина і поле - два взаємопов'язані види матерії.